Regelmessig undersøkelser, puss og rens

Vi anbefaler at du får undersøkt tenner og munnhule hos tannlegen regelmessig. Hvor ofte varierer fra person til person – men dersom du ikke har spesielle sykdommer eller behov – anbefales en til to ganger i året. Vi kan – dersom du ønsker det – sende deg innkallelser regelmessig. Dersom vi foreslår et tidspunkt som ikke passer, tar du kontakt, slik at vi får endret til en tid som passer for deg.

 

Etter din regelmessige undersøkelse er ferdig håper vi på at alt er vel og null hull.
Dersom det – mot formodning – blir gjort funn som bør eller må behandles, setter vi opp en ny avtale som passer for deg. Da får du på forhånd en behandlingsplan og et kostnadsoverslag, fordi du alltid skal vite hva det vil koste deg med behandling.

 

Klinisk undersøkelse

Ved en undersøkelse går vi grundig gjennom din tannhelse – tenner og tannkjøtt. Tungen, slimhinner, kjeveledd og tyggemuskler blir også undersøkt nøye.
En klinisk undersøkelse gir et godt bilde av tannhelsen din – men ikke helt.
Vi vurderer å ta røntgenbilder i forbindelse med undersøkelsen, alt etter behov. Røntgenbilder brukes for å diagnostisere sykdommer i de deler av tennene som ikke er synlige i munnen. Det kan være hull under gamle fyllinger eller kjevecyster. I tillegg kan røntgenbilder tatt over flere år sammenlignes. På den måten ser vi hvorvidt en tilstand har endret seg eller ikke.

 

Det finnes forskjellige former for røntgenbilder. Ved en vanlig undersøkelse bruker vi «bitewings» dersom det er behov for det. Bitewings gir tannlegen informasjon om bl.a hull i tennene, begynnende hull, sprekker og kvaliteten til fyllingene. De forteller også litt om tennenes feste og avdekker tegn til periodontitt (tannløsningssykdom).
Panoramarøntgen (OPG) er en type oversiktsbilde som vi benytter og vurderer å ta dersom behandlingsbehovet er stort eller ved planlegging av implantater eller ved fjerning av tenner.

 

Puss og polering – fjerning av tannstein

Til slutt fjerner tannlegen tannstein og misfarging fra tennene dine. Det er ikke all misfarging som lar seg fjerne. Mye går bort, og de rene tennene føles godt etter endt behandling. Dersom du ønsker hvitere tenner, kan du vurdere en bleking.