Smil eple natur

Tannkjøttsykdom

Tannkjøttsykdommen periodontitt kan over tid føre til tannløsning. Periodonti er en betennelsessykdom som rammer det vevet som holder tannen fast.
Periodontitt er vanligvis et langsomt voksende problem, du merker ofte ikke at du er i faresonen. Kommer du ikke til behandling kan det ta mange år før en tann eller flere tenner går tapt. Ofte kommer de alvorlige symptomene først i sluttfasen i form av hevelse, verking og løse tenner.
Bare tanken på at tennene dine kan løsne er antageligvis helt ufattelig, men hver tiende person i Norge rammes av tannløsningssykdom.
Tegn på Periodontitt (Tannkjøttsykdom) kan være at tannkjøttet mellom tennene forandres, dårlig ånde, lettblødende og ømt tannkjøtt, tennene kan føles løse og hovent tannkjøtt.
Arvelige faktorer, tannsten, dårlig munnhygiene, røyking, stress, og visse sykdommer kan fremskynde utviklingen av tannkjøttsykdom.

Friskt tannkjøtt

En frisk tann har røtter som sitter fast i kjeven. Mikroskopiske små tråder fester roten til ben og tannkjøtt. Tannkjøtt som er friskt blør ikke ved rengjøring f.eks med tanntråd. Dersom plakk blir liggende igjen rundt tennene kan tannkjøttet bli betent. Da vil det få en mørkere farge, det blør lettere, er ømt og klemmer ikke like godt rundt tannen.

Tannsten

Plakk er bakterier og matrester som hele tiden dannes i munnen. Ved hjelp god rengjøring kan du ta bort plakk selv. Sammen med spyttet kan plakk som ikke har blitt fjernet danne tannsten. For å fjerne tannsten kreves behandling av tannlege eller en tannpleier.
Dersom ikke plakk blir fjernet, kan plakk og tannsten spre seg fra tannkronen og ned i tannkjøttslommen mellom tannkjøttet og tannens øvre del. Tannsten kan også dannes lenger nedover på tannen.

Den onde sirkelen

Stoffer fra visse bakterier i munnen irriterer vevet rundt tannen. Dette vevet forsvarer seg med en betennelsesreaksjon, kroppens naturlige forsvar mot bakteriene og deres gifter. I blant bryter betennelsen (inflammasjonen) også ned tannens feste. Benet rundt tennene trekker seg da sakte tilbake og mer tannfeste forsvinner.
Sakte blir nå lommen dypere – en ond sirkel har startet. Det finnes nå plass for mer tannsten og flere bakterier. I sluttfasen, når nesten alt ben rundt tannen har forsvunnet, blir tannen løsere. Betennelsen er nå omfattende og det vil oppstå hevelse og verking.
En ubehandlet tann med dype lommer betraktes snart som et fremmedlegeme av kroppen. Etterhvert vil tannen støtes ut og løsne. Tannkjøttet kan da vokse over hullet der tannen var og infeksjonen forsvinner. Men en tann har gått tapt, og må evetuellt erstattes med for eksempel et implantat eller en bro.