Svarte gamle fyllinger

Mange av oss har dessverre gamle amalgam fyllinger i tennene som ble lagt av skoletannlegen. Det er blitt mer og mer vanlig å fjerne disse.
Amalgam var lenge førstevalget som tannfyllingsmateriale. De siste tiårene har det vært spekulasjoner om amalgam muligens kan være årsaken til flere helseplager som f. eks kronisk tretthet, svimmelhet, muskel- og leddsmerter, hodepine, allergier mm. Det er det delte meninger og forskningsrapporter om dette, men norske myndigheter har valgt å ikke tillate bruke amalgam ved fyllingsterapi uten særskilte begrunnelser for det.
Amalgam har lang holdbarhet, men det kan også være svekkende på tannen på lang sikt. Materialet kan utvide seg, noe som kan gi sprekkdannelser i tennene. Sprekkdannelsen kan føre til ising og ømhet i tennene ved belastning. I verste fall kan større eller mindre biter av tannen knekke av og føre til at tannen må rotfylles eller dessverre fjernes.
Tenner som har amalgam som fyllingsmateriale kan også bli blåaktig og misfarget og ofte skinner fargen gjennom tannen og kan være estetisk sjenerende.

 

Heldigvis kan du fjerne de gamle amalgamfyllingene dine, og vi har spesielt utstyr som minimerer kvikksølvutslippet som er forbundet med amalgamsaneringen. Du kan erstatte dem med hvite fine fyllinger – enten av plast (kompositt) eller det mest bioinerte materialet porselen (Cerec). Det gir et penere smil når man ler om man skifter gamle svarte fyllinger i jekslene – noe man spesielt ser når man f.eks «gapskratter». Det er store forskjeller på før og etter amalgam – og du vil bli gledelig overrasket over hvor flott det blir. Du kan få porselensfyllinger på ett besøk hos oss, da vi har en spesiell maskin som freser ut en spesialtilpasset fylling til akkurat din tann (digitalt fremstilt)

 

Det er vår plikt å informere deg om at det er en viss risiko når vi fjerner amalgamet. Det oppstår nemlig vibrasjoner i tennene under utborringen, noe som gjør at tannen kan bli skadet eller sprekke. Det må foretas individuell vurdering i hvert tilfelle.

 

For pasienter som har påvist allergi mot amalgam, er det mulig å få støtte fra HELFO for å få dekket deler av utgiftene til fjerning av gamle amalgamfyllinger.