Tannlegeskrekk

Er du livredd for tannlegen, eller føler deg uvel allerede når du er inne på denne siden? Da lider du nok av såkalt odontofobi, eller på godt norsk – tannlegeskrekk.

 

Fjærvik Klinikkens medarbeidere har spesialisert seg på behandling av pasienter med tannlegeskrekk.
Tannlege Ingrid Fjærvik og hennes medarbeidere har utformet tannklinikken slik den fremstår i dag, for at du som pasient skal oppleve et mer positivt tannlegebesøk.

 

Her finnes myke sofaer med gode, behagelige og avbalansere farger – samt trygge soner for avslapping.

Ring oss på 21 63 16 00 for en uforpliktende prat om hvordan vi kan hjelpe deg med tannlegeskrekk.  

 

 

Hva er tannlegeskrekk?

Tannlegeskrekk betyr en angst for tannlegen, som er så kraftig at man unnlater å gå til tannbehandling i flere år. Les hva våre pasienter har sagt om deres møte med Fjærvik Klinikken.Eventuelle problemer får dermed tid til å vokse og utarte seg, noe som ofte forsterker tannlegeskrekken ytterligere. Det kan bli smertefullt å spise, en holder munnen lukket for å skjule forfall på tennene – og hverdagen preges stadig mer av fobien. Mange unngår alt som kan minne om tannbehandling, og opplever det som svært belastende å for eksempel følge egne barn til tannlegen.

 

For andre kan frykten være knyttet til enkelte deler av tannbehandling, som boring, lokalbedøvelse eller lukten i tannlegens lokaler.

 

Hos Fjærvik Klinikken har vi av denne årsak skapt en atmosfære hvor lukten er vennlig og innbydende. Våre pasienter med tannlegeskrekk oppgir ofte at dette er med på å senke terskelen for å besøke oss.

 

Er tannlegeskrekk vanlig?

YouTube-klipp av tannlege Ingrid Fjærvik som forteller om tannlegeskrekk.
Det er dessverre mange som sliter med tannlegeskrekk. Tiril Willumsen, tannlege og professor ved Odontologisk fakultet på Universitetet i Oslo anslår at 5 prosent av alle nordmenn lider av odontofobi, og rundt tre prosent har så stor skrekk at de ikke går til tannlegen i det hele tatt.

 

Dersom man medtar dem som har litt til moderat tannlegeskrekk i beregningen – er hele 20 prosent av den norske befolkningen redd for å besøke tannlege. Med andre ord er 1 av 5 nordmenn redd for tannlegen.

 

Tannbehandling i narkose

For enkelte med sterk tannlegeskrekk er narkose den eneste muligheten for å få gjennomført tannbehandling. Under narkosebehandling befinner man seg i en bevisstløs tilstand uten noen form for smerte eller ubehag, og ens sikkerhet ivaretas av et anestesi-team som bistår tannbehandler.

Det settes av god tid til dette, og alt gjøres i et tempo du er fortrolig med.

Slik bestiller man narkosebehandling

Første steg mot tannbehandling i narkose er en konsultasjonstime hos oss. Under denne samtalen vil fokus ligge på å bli bedre kjent med hverandre, og vi vil prate om dine ønsker for tennene dine, samt hvilken tilstand de er i. Om det ikke blir for ubehagelig, så vil vi gjerne også ta en titt i munnen – uten noen form for inngripen – for å få en bedre oversikt over ditt behov. Vi vil gjerne også få tatt fotografier og røntgen av dine tenner og kjeve. Dette er viktig for at vi skal kunne danne oss en god oversikt over din tannhelse, og hvilke grep som må gjøres. Det settes av god tid til dette, og alt gjøres i et tempo du er fortrolig med.  

Formaliteter før vi kan behandle med narkose

Ut i fra denne undersøkelsen vil vi gi en oversikt over hvilke muligheter som finnes for deg, og vi vil sammen sette opp en behandlingsplan som inkluderer kostnadsoverslag for nødvendig behandling. Du vil få med deg et helseskjema som din lege må fylle ut, som deretter sendes oss. Vår narkoselege må ha dette skjemaet for å forsikre seg om at du er i god helse, og kan legges i narkose under behandling.

 

Når dette er på plass avtaler vi en tid med deg for din behandling i narkose.

Beroligende ved tannlegeskrekk

For mange med mildere former for tannlegeskrekk vil det være tilstrekkelig med sedasjon. Det vil si at man som pasient får en beroligende tablett – som gjør deg mer avslappet og fjerner uroen. Dersom dette er noe du ønsker som en del av ditt tilbud her hos Fjærvik Klinikken, så er det viktig at du informerer oss tidlig om at du ønsker dette, slik at sedasjon får tid til å virke før behandling starter.

 

Du kan dermed få en angstdempende tablett 45 minutter før behandling, og mens man venter på at den skal få full effekt kan man slappe av i vår komfortable stillesone.

 

Etter behandling som inkluderer sedasjon er det viktig at noen kan hente deg, samt holde et øye med deg resten av dagen. Det tar tid før effekten av tabletten har gått helt ut av kroppen.

Tannbehandling med lystgass

Dinitrogenoksid (N2O -også kjent som lattergass), er en gass uten verken lukt eller farge som ikke skaper irritasjoner i kroppen. Lystgassen bytter ut smerte med velbehag, og rundt 5 minutter etter inhalering vil man oppleve en følelse av eufori som spres gjennom kroppen. Man blir lettere til sinns, og nærmest likegyldig til den forestående tannbehandlingen.

 

Ved tannbehandling med lystgass må man faste minst 4 timer før oppmøte.

 

For pasienter som synes det er veldig ukomfortabelt å undersøkes av tannlege, kan vi tilby at den første konsultasjonen og medfølgende undersøkelse inkluderer lystgass.

 

For all behandling og undersøkelser med lystgass vil det tilkomme en ekstra kostnad per påbegynte time.

 

Oppfølging

I fasen etter inngrepet er det av og til behov for justeringer og etterbehandling. Dette kan for eksempel være aktuelt ved påsetting av porselenstenner. Oppfølging inkluderer også instruksjon, motivasjon og planlegging av hvordan vi sammen skal ta vare på ditt nye smil og opprettholde en god munnhelse.

 

Økonomi og finansiering

Når vi har lagt en behandlingsplan vil vi kunne kartlegge kostnadene, og ta en prat om hvordan disse skal dekkes. Spesielt når det er behov for narkose blir det ekstra kostnader. Det gir trygghet både for deg og oss at finansieringsplanen er på plass før behandlingen påbegynnes.

 

Finansieringsløsning

Du kan få gode finansieringsløsninger for tannbehandlingen gjennom vår samarbeidspartner Resurs Bank. De tilbyr rentefritt lån over 12 måneder, men det tilkommer imidlertidig et etableringsgebyr og månedlig fakturagebyr.

 

Mange av våre pasienter har valgt denne løsningen for å komme raskest mulig i gang med sårt tiltrengt tannbehandling.
Vi kan søke om tannlegefinansiering fra Resurs Bank mens du venter.

Refusjon av tannlegeutgifter